07/01/2016

Er was wel wat te doen zeg, over die column van Ted Sluymer op LinkedIn in de groep ‘Auto Netwerk Nederland’. De auteur, die eigenaar is van AutoKiosk.nl, werd arrogant, betweterig en eigenwijs genoemd omdat hij meent te weten dat de autowereld in 2016 serieus gaat veranderen. “Niemand weet hiervan, behalve een handjevol mensen dat hierbij een rol heeft gespeeld.” Zijn column diende dan ook als een teaser voor een nieuw project dat dit jaar wordt gelanceerd. Geheimzinnig allemaal.

In zijn column ‘Niets blijft hetzelfde’ blikt Ted Sluymer terug en vooruit. Eerst heeft hij het over “het elektrische stekkergedoe” (de elektrische auto dus, jdj) dat maar niet opschiet. Volgens hem is dat niet vreemd, want zegt hij: “Als je iets wil bevorderen, moet je eerst even nadenken in plaats van klakkeloos met ondoordachte subsidies te strooien. Je moet niet goedkoper maken wat je niet wilt, je moet (veel) duurder maken wat je liefst ziet verdwijnen.”

Ook doet hij zijn zegje over de Dieselgate. Hij vindt dat Volkswagen vooral slachtoffer is van een “achterlijk Amerikaanse waakhond met absurd veel macht”. Ja, zegt Sluymer, “Volkswagen had nooit moeten sjoemelen, maar de schade staat niet in verhouding tot het vermeende delict. Misschien moeten de respectievelijke overheden maar eens aansprakelijk worden gesteld voor alle malheur die ze hebben aangericht en met veel bravoure verder uit zullen broeden.”

Autowereld op zijn kop

Buy a car - selling a carTot daar zijn bedenkingen over 2015. Maar dan komt de aap uit de mouw en heeft hij het over 2016 waarin alles gaat veranderen. Hij maakt zich vrolijk over het feit dat de laatste weken voor eindejaar horden automobilisten zich weer naar de dealer gesleept hebben om een auto te bemachtigen met zo weinig mogelijk extra kosten. “Dat kon nog omdat er nog wat rare regels in stand gehouden worden voor elektrische auto’s.”

Sluymer: “Vergeet wat je hebt geleerd over auto’s kopen, leasen of wat dan ook. Niets, helemaal niets blijft hetzelfde. De autowereld gaat op z’n kop en autoboeren zullen aan de studie moeten om thuis te raken in het nieuwe autolandschap. Doen ze dat niet, dan voorspel ik ze de absolute ondergang die ze nu met man en macht proberen te voorkomen. Niets blijft hetzelfde.”

En sluit hij af: “Hoe ik dan weet dat alles in 2016 anders gaat? Tja, ik weet wat anderen niet weten, ook al schrijven ze dat ze het wel weten. Volgend jaar meld ik mij weer en vertel ik meer. Er moet tenslotte iets te raden blijven.”

Arrogant of zelfzeker?

Meteen kreeg Sluymer de wind van voren en de woorden arrogant, betweterig en eigenwijs naar het hoofd geslingerd. Sluymer voelde zich niet te min om op die verwijten te reageren. “Ik zeg niet dat ik dingen béter weet”, antwoordt hij, “maar dat ik iets weet wat anderen niet weten. Dat is wat er speelt. En dat wát ik weet ook werkelijk de autowereld gaat veranderen. Niemand weet hiervan, behalve een handjevol mensen dat hierbij een rol heeft gespeeld. Het project waar ik op doel en wat dit jaar zal worden gerealiseerd, is van ongekend grote omvang, maar nadert het eindstadium. Meer kan ik op dit moment niet zeggen.”

De cliché slotzin “Wordt vervolgd” is hier dus zeker op zijn plaats.

Jan de Jong